Flyulykker, -haverier og nødlandinger på Bornholm

Gennem årene har der været et par episoder, hvor fly har måttet nødlande, eller ligefrem er styrtet ned på øen. På siden her får du en oversigt over nogle af episoderne.

Anden Verdenskrig

Som man kan forvente i krigstid, hvor nerverne sidder udenpå tøjet, og fly beskydes både fra anlæg på land og fra luften, så har der i denne periode også været en del episoder.

1940

Heinkel HE 111 nødlander ved Poulsker

Den 21. april 1940 nødlander en tysk pilot i vandkanten syd for Poulsker, nær Dammegaard.

Flyet der bar navnet “Lümmel” ved venstre motor havde været i kamp, og efterfølgende løb flyet tør for brændstof.

På billeder fra ulykken kan man se at den ligger på maven i brændingen med to af tre propellerblade bøjet bagud på begge motorer, hvilket tyder på at begge motorer var gået i stå inden nødlandingen.

1941

Heinkel HE 111 nødlander i Rutsker Højlyng

24. juni 1941 nødlander en tysk pilot i Rutsker Højlyng. Flyet bryder efterfølgende i brand, og antænder en del af heden.

Besætningen overlever, men flere får brandsår.

1953

Polsk MiG 15bis med flugtpilot

Den 5. marts 1953 landede en polsk pilot et MiG-15bis jagerfly i Rønne lufthavn.

Efter at have fløjet hen over lufthavnen, vendte han over Rønne by før han landede i græsset ved siden af landingsbanen, der netop var ved at blive udbygget, så den tilgængelige del af landingsbanen var blot halvt så lang i forhold til hvad jagerflyet krævede.

Piloten afsikrede flyets skydeklar maskingeværer, og gik mod kontroltårnet med armene over hovedet. Det eneste de Bornholmske lufthavnsansatte kunne forstå, var “Asyl”, og piloten kunne ikke andet end polsk.

Læs mere om episoden her

1980

Sud SE.3160 Alouette III nødlander i Rønne Lufthavn

10. juni 1980 må en af søværnets helikoptere M-071 nødlande på Bornholm

Skriv en kommentar