Hammerens Granitværk

Hammerens Granitværk der også blev kaldt for “Hammerværket”, var en af øens utallige stenbrud.

Brydning blev påbegyndt af en tysk grosser, ved navn Martens, der købte Hammeren for DKK 32.000,-
Han lavede nogle mindre brud, men han kunne ikke få det til at give overskud.

I 1884 overtages Hammeren af Baron von Ohlendorff, der først bortforpagter arealet, for derefter selv at overtage det i 1891. Herefter startes den første brydning i stor skala, under navnet A/S Bornholms Granitværk.

Da første verdenskrig bryder ud i 1914 går området tilbage til danske hænder og i 1919 genoptager virksomheden A/S Møller & Handberg brydningen under navnet “Hammerens Granitværk”

Hammerværkets stenbrud

I 1950’erne blev der produceret 100.000 ton skærver om året.

Der blev opført en række arbejderboliger i forbindelse med granitværket, som den dag i dag er meget eftertragtede boliger.

Bruddet blev lukket 1. november 1972, og kort tid efter grundvandspumperne blev slukket, begyndte de brud der befandt sig under grundvandslinjen at blive fyldt op.
En af dem “Opalsøen” fik sit navn fra Svend Klausen, der i sin tid var formand for den lokale turist forening, da han mente vandets farve var den samme som hustruens opalring.

Ønsker man at se resterne af værket, kan jeg anbefale den smukke men kuperede vandrerute “Stenhuggerstien“, der starter ved Sandvig strand, mellem Hammeren og Sandvig.

Hammerværkets stenbane – Forankringsstenene kan stadig ses hvis man følger “Stenhuggerstien”
Hammerværket – Hammerens Granitværk
Hammerværkets faldhammer
Kraner i Hammerens Granitværk

Skriv en kommentar