Aa kirke

Aa kirke sit navn fra de to åer der løber tæt forbi kirken, Læsåen, og Grødby å. Jeg har flere steder hørt at navnet kommer fra det karakteristiske tårn, der ligner et dobbelt A (AA), men dette er imidlertid en skrøne.

Aa Kirkes historie

Kirken er opført i 1100 tallet, og er dermed en af øens ældste kirker

Døbefonten

Kirkens døbefont er fremstillet af den gotlandske stenhugger Sighref, der var aktiv stenhugger omkring år 1200. Denne døbefont er den eneste Sighref har udført, som han også har signeret. Han er dog tilskrevet en række andre, der er udført med de samme stilarter og teknikker.

Døbefonten er udsmykket med 11 kristne scener, beskrevet med runer.

Dette er sankt Gabriel, som sagde til sankta Maria, at hun skulle føde et barn. Dette er Elisabeth og Maria, der hilser på hinanden. Her hviler Maria netop som hun fødte barnet, himlens og jordens skaber, som forløste os. Dette er de tre konger, som først ofrede til vor Herre. Her tog han, vor Herre, mod kongernes offer. Her red de bort, de tre konger, efter at de har ofret til vor Herre. {þaiR} det her frem … jøderne tog vor Herre og bandt(?) ham ved træet og satte ham under bevogtning. Dernæst førte de ham bundet bort derfra. Og her naglede jøderne Jesus til korset. Se dette frem for jer! Mester Sighref.

Aa kirkes døbefont – Oversatte Runer
Aa Kirkes Døbefont

Adresse

Storegade 2K, 3700 Aakirkeby

En kommentar til “Aa kirke”

Skriv en kommentar