Bornholmske juletraditioner

Bornholm har nogle særlige traditioner, samt bornholmske jule retter og specialiteter.

Bornholmske Juletraditioner

Aakirkejuleby

Hvert år til juletid pyntes Aakirkebys torv med lys, iglo, julepynt, nisser, boder og togbane.
Rudolf-klubben, der står bag udsmykningen bruger det meste af året på at forberede sig, og bygge nyt til den kommende december.

Bornholmske juleretter

Krakket sild

Efter at have ligget i groft salt i en god uges tid, skylles og udvandes sildefileter. Til sidst grilles fileterne over åben ild og serveres på rugbrød med smør og stærk sennep.

Saltstegt sild

Sildefileter gnides i salt, vendes i hvedemel, æg og rugmel. Herefter steges silden gyldne og serveres på rugbrød med bløde løg, stærk sennep og rødbeder.

Bornholmsk sennep

Jeg tror ikke jeg har oplevet en Bornholms julefrokost uden en stærk grov sennep. Ofte hjemmerørt, men ellers kan de fås hos flere lokale producenter.

Honning syp

Frederik d. 3. gav bornholmerne ret til at brænde snaps i 1658, og siden da har man produceret den lokale “Syp”, der fremstilles af honning og snaps. Hertil kan tilføres krydderier og urter.

Bornholmske Julemarkeder

Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Middelaldercenter afholder julemarked i Stormandsgården med håndværk, kunsthåndværk og julegodter. En del er naturligvis middelaldervarer, men der er også fra nyere tid.

NyVest

Hvert år afholdes der et større julemarked i NyVest hallen i Nylars.

Aakirkejuleby

I forbindelse med Aakirkejuleby opføres der en række boder på torvet, hvor man kan købe alt fra pebernødder til vikingesmykker.

Aarsdale

Aarsdale Borgerforening afholder julemarked i Aarsdalehuset.

Skriv en kommentar