Den tyske Jagdschloss radar

Mellem Klemensker, Rutsker og Olsker ligger en lille anonym murstens bygning, på en bakketop, langs en lang markvej.

Tysk radar

Denne bygning er resterne af en det tyske forsvars radarsystemer. Den officielle betegnelse var FuMG 404 / FuG 404, og gik under navnet “Jagdschloss”, der er tysk for “Jagthytte”. FuMG/FuG var en forkortelse for “Funkmessegerät.

Dronevideo med Radar stationen og dens tilhørende personel bunker.

Den Bornholmske Jagdschloss er én af blot 80 producerede.

Jagdschloss blev udviklet i slutningen af 1930’erne, og var den første radar med PPI skærme, som vi alle kender den dag i dag fra enhver skibsradar. Typen hvor man med en rund skærm kan følge radaren køre rundt, og se afstanden til målet.

Skærmbilledet på Jagdschloss radarens PPI/Panorama skærm – 1943

I 1939 producerede man en fuldt fungerende prototype, lidt udenfor Berlin, men det tyske forsvar valgte i første omgang ikke at bestille modellen. I stedet fokuserede de på Wassermann og Freya radarerne.
Bestillinger på Jagdschloss begyndte dog i 1942, da det engleske Royal Air Force Bomber Command, skruede op for antallet af bombetogter over Berlin.

De første enheder blev leveret af Siemens & Halske i slutningen af 1943, og da produktionen ophørte i april 1945, havde man blot leveret 80 stk.

Jagdschloss radaren havde en rækkevidde på 80 km, men det viste sig at fly der fløj lavere end 6.000 meter ikke kunne ses på radaren før de var indenfor 60km. Dette blev der senere rettet op på med en ekstra antenne fra Telefunken, der blev monteret bag på den oprindelige.

Den Bornholmske Jagdschloss radar blev leveret af den Bornholmske vognmand Ole Holm. Han sørgede dog diskret for at notere så meget som muligt om lasten, og videregav disse oplysninger til den danske efterretningstjeneste.

Da de sovjetiske styrker besatte Bornholm, demonterede de al teknikken på radaren, med hjælp af tyske radarteknikere, og sendte det tilbage til sovjetunionen.

Den Bornholmske Jagdschloss radar, efter sovjetiske styrker har demonteret alle elektroniske dele. – 1940’erne.

Hvis du har yderligere information om den tyske Jagdschloss radar på Bornholm, må du meget gerne tilføje en kommentar nederst på siden.

4 kommentarer til “Den tyske Jagdschloss radar”

Skriv en kommentar