For effektivt at kunne tage kontrollen over hvem der sejlede ind og ud af Østersøen, planlagde den tyske besættelsesmagt at placere to store kanonbatterier på henholdsvis Nord- og Sydbornholm.
På Bornholm-Süd ved Dueodde igangsatte man hastigt byggeriet af hvad der skulle blive til en kanonstilling med 4 enorme 38cm kanoner.
Det nordlige “Bornholm-Nord” nåede aldrig til første spadestik, før Tyskland invaderede Sovjetunionenden 22. juni 1941, hvormed Hitlers planer for Østersøen ændredes.
De sovjetiske kanoner
Man nåede dog at reservere de kanoner der skulle anvendes til batteriet.
I modsætningen til de massive 38cm kanoner der skulle placeres på sydkysten, ville der på nordkysten “kun” blive opstillet 3 stk. 30,5cm kanoner.
Disse tre kanoner har deres helt egen særegne historie, da de ikke var af tysk oprindelse, men Sovjetiske kanoner. De blev beslaglagt på et Finsk skib, der tilfældigvis lå i Narvik, ved besættelsen af Norge.
Finland har et kyst batteri med de samme kanoner, der i øvrigt er landets største. De blev affyret i forbindelse med deres 100 års jubilæum:
Kanonerne var af typen Obukhovskii 12″/52 1907, og var med deres 12 tommer (305mm) kaliber 52.
Det var de største kanoner der nogensinde var monteret på fartøjer fra den Imperiske Russiske flåde, samt Sovjetunionens flåde. Den blev anvendt i både første og anden verdenskrig.
Typen blev designet i 1902, og der blev fremstillet et sted mellem 126 og 144 kanoner.
Kanonerne kunne affyre 1 til 2 skud i minuttet, samt ramme mål på op til 31 kilometers afstand, hvilket passede fint til afstanden til Sveriges kyst.
Kanonerne der skulle anvendes til Bornholm-Nord var støbt i 1914, og havde været monteret på det russiske krigsskib “Imperator Aleksandr III”. Skibet var blevet indraget af den franske flåde ved Tunesien i 1921, og efterfølgende ophugget.
Dens kanoner blev foræret til Finland i januar 1941, og fire af disse faldt efterhånden i tyskernes hænder under besættelsen af Norge.
Tyskerne modificerede efterfølgende kanonerne så de kunne anvende tysk ammunition.
Fra Bornholm til Guernsey
Efter invasionen af Sovjetunionen, blev planerne om Bornholm-Nord skrinlagt, og kanonerne blev i stedet anvendt på øen Guernsey, hvor de i dag kan ses på “Batterie Mirus“
Jeg er meget interesseret i mere viden omkring Batterie-Nord (og Süd for den sags skyld). Hvis du har mere viden om emnet, må du meget gerne bidrage med en kommentar.
En kommentar til “Kanon batteri Bornholm-Nord”