Indvinding af grus- og sandgravene ved Robbedale startede omkring midten af 1800-tallet og fortsate indtil 1988.
Eget sidespor til Jernbanen
Aktiviteten var så stor, at man fik bygget et særskilt sidespor så De Bornholmske Jernbaner kunne transportere materialet til Rønne.
Sidesporet lå 400 meter øst for Robbedale trinbræt og 6,0 km fra Rønne H station.
Det har ikke været nemt at finde oplysninger om dette sidespor, men på Bornholms Motorveteraner kan man læse denne skønne anekdote om et par unge fyres køretur i en motoriseret dræsine året efter jernbanen blev lukket. En del af denne køretur var en genopdagelse af Robbedales tilgroede sidespor.
Indvindingen indstilles
Årsagen til at udvinding af grus og sand ophørte i 1988 var at man fandt det nødvendigt for at beskytte Rønnes drikkevandsforsyning.
I 1997 blev dele af området fredet.
Fund af dinosaur tænder
I 2000 fandt man en tand fra en kødædende dinosaur, da der var et fossilprojekt igang, som samtidigt var et aktiveringsprojekt for arbejdsløse. Tanden var fra en ukendt art, der derefter fik navnet “Dromaesaurus Bornholmiensis”, og den lille dinosaur figur man i dag kan se på Natur Bornholm er en rekonstruktion baseret på den fundne tand.
I 2008 bleb endnu en tand blev fundet, i gruset fra samme sted.
Robbedale i dag
I dag er de geologiske profiler groet til, så området er ikke længere et udflugtsmål for geologer, som det var tidligere.
Man kan i dag vandre langs grusgravene, og der er en del gode stier i området mellem Robbedale og lufthavnen.
Hvis du har yderligere oplysninger om Robbedale grusgrav, og DBJ’s sidespor, så er du mere end velkommen til at efterlade en kommentar nedest på siden.
En kommentar til “Robbedale grusgrav”